GENÇLERDE SPOR- AKTİVİTE DÜZEYİ VE BÜTÜNCÜL İYİ OLUŞ ARAŞTIRMA RAPORU 2024

Araştırma sonuçları, düzenli spor yapmanın mental, fiziksel ve sosyal sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurgularken, gençlerin önemli bir kısmının spor yapmaktan uzak olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmacı ekibinden MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ali Murat Alparslan ve Doç. Dr. Seher Yastıoğlu bulgularla alakalı açıklamalarda bulundular.

 

Gençlerin Spor Tercihleri: Araştırmaya göre, en popüler spor dalı %22,2 ile voleybol olurken, onu %19,2 ile futbol, %16 ile koşu, %14,7 ile fitness ve %14,2 ile yüzme takip ediyor. Ancak gençlerin %35’inin hiçbir spor yapmıyor olması dikkat çekiyor.

 

Yüzme ve Yürüyüş: En Etkili Branşlar: Araştırma, yüzme ve yürüyüş gibi sporların gençlerin yaşam kalitesi üzerinde en etkili branşlar olduğunu ortaya koydu. Bu sporlar, stres yönetimi, sosyal bağların güçlenmesi, fiziksel sağlık ve uyku kalitesi üzerinde belirgin olumlu etkiler sağlıyor. Üniversitemiz, bu iki branşa yönelik teşvik edici programları gündemine aldı.

 

Doğa Sporlarının Önemi ve Fırsatlar: Gençlerin %70,1’inin doğa sporlarına hiç katılmadığı, yalnızca %2,9’unun düzenli olarak doğa sporları yaptığı tespit edildi. Ancak araştırma, doğa sporlarına katılımın özellikle yaşam kalitesi, psikolojik sağlık ve sosyal ilişkiler üzerinde güçlü bir iyileştirici etkisi olduğunu ortaya koyuyor. Doğa ile iç içe olmak, dinginlik yaratırken, fiziksel zindeliği de destekliyor. Ayrıca, grup etkinlikleri halinde yapılan doğa sporlarının kişiler arası sosyal bağları güçlendirdiği biliniyor.

 

Dijital Oyunların Gizli Tehdidi: Sağlık ve Sosyal Hayata Etkileri

Dijital oyun süresinin artmasıyla gençlerin fiziksel sağlıklarının zayıfladığı ve sosyal ilişkilerinin olumsuz yönde etkilendiği gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra, dijital oyunlar uyku kalitesini de düşürerek günlük yaşamı olumsuz yönde etkilemektedir.

 

Sporun Sağlık Üzerindeki Etkileri: Düzenli spor yapan gençlerin mental iyi oluş puanı (3,60), spor yapmayan gençlere (3,18) göre anlamlı derecede yüksek. Düzenli spor yapanların genel sağlık puanları %70’e yaklaşırken, spor yapmayanların sağlık puanları %40 seviyelerinde kalıyor. Fiziksel aktivitenin uyku kalitesi üzerindeki etkisi de oldukça belirgin; hiç spor yapmayan gençlerin %44’ü uyku kalitesini "oldukça kötü" olarak değerlendiriyor.

Rektör: "Gençlerin İyi Oluşu İçin Bütüncül Bir Yaklaşıma İhtiyacımız Var, Burada Spor Stratejik Bir Alan”

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, araştırma sonuçlarını değerlendirerek şu açıklamalarda bulundu: “Araştırmamız, düzenli spor yapma oranının %14,4 gibi düşük bir seviyede olduğunu ortaya koydu. Bu sonuçlar, gençleri spora teşvik edecek altyapıların yanında farklı organizasyon düzlemleri de geliştirme sorumluluğumuzu bir kez daha gösteriyor. Türkiye’nin en geniş spor alt yapısına sahip üniversite olarak bu açıdan öğrencilerimiz çok daha avantajlı.”

“Öğrencilerimizin sadece akademik başarılarının yeterli olmağını düşünüyoruz. Toplumsal gelişimler her açıdan sağlıklı insanlarla mümkün. Sadece akademik başarı yeterli değil, psikolojik, sosyal ve mental iyi oluşları da çok önemli. Onların gelişimlerini ve mutluluklarını bütüncül olarak düşünmeliyiz. Sağlıklı yaşamı destekleyen politikaları hayata geçirmek için çalışmalarımıza devam ediyor.”in uyku düzeni üzerinde önemli bir etkisi vardır.”

 

 

Haber: Bugün15 Medya