Atatürk’ün Burdur'a Gelişinin 92.Yıldönümü Törenle Kutlandı

Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Burdur'a Gelişinin 92.Yıldönümü Kutlama töreni Burdur Valisi Sayın Ali Arslantaş Burdur Spor Lisesi öğrencileri tarafından verilen Türk Bayrağını teslim alması ile başladı.

 

 

Törende Vali Arslantaş yaptığı konuşmasında; “Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Burdur’u teşriflerinin 92. yıl dönümünde bir kez daha şükran ve minnet duyguları içerisinde saygı ve rahmetle anıyorum. İlimiz için çok özel olan bugünde, bütün Burdurlu hemşerilerimin "6 Mart Şeref Günü” nü kutluyorum.

20. yüzyılın ilk çeyreğinde Balkan Harpleri, Birinci Dünya Harbi ve İstiklal Harbi'ni üst üste yaşayan Türk Milleti, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Millî Mücadelemizi zaferle taçlandırmıştır. 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte ardı ardına gerçekleştirilen inkılâplar ile de devletimizin muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkması hedeflenmiştir.

 

 Cumhuriyet'in ilk yıllardan itibaren çıkmış olduğu yurt gezilerinde Anadolu insanıyla bir araya gelen Atatürk, savaşın kazanılmasında büyük emeği geçen Anadolu insanına şükranlarını iletmiş, bu ziyaretlerde milletine moral aşılamış, düşüncelerini açıklamış ve yeri geldiğinde nasihatler etmiştir. Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte ülkemizde gerçekleştirilen inkılâpları halkımıza anlatarak öncelikle iç ve dış tehditler karşısında Türk Milleti'nin birlik ve beraberlik içinde yaşaması için milli değerlerimiz etrafında birleşerek güçlü bir Türkiye'nin inşası için çok çalışılması gerektiğini vurgulamıştır.

Anadolu'da gittiği her yerde Milleti, O’na sevgisini ve bağlılığını ifade etmiştir. Bunun sayısız nedenleri vardır. En önemlisi ise milletin sorunlarına önem vermesi ve o sorunları çözmeye çalışmasıdır. O’nun vatan ve milletten başka hiçbir düşüncesi ve sorunu yoktur.

 

Atatürk’ün 52 ili ziyaret ettiği yurt gezilerinde uğradığı yerler arasında Batı Akdeniz'in üç ili olan Isparta, Burdur ve Antalya da vardır. Daha önce kendisini ziyarete gelen Antalya, Burdur ve Isparta heyetlerine, şehirlerine geleceğine dair söz veren Gazi Mustafa Kemal, İzmir'de bulunduğu günlerde, bu üç şehrin heyetlerinin ısrarlı davetleri üzerine İzmir'den Isparta-Burdur yoluyla Antalya'ya gitmeye karar verdi.

6 Mart 1930 Perşembe günü öğleden sonra Burdur Valisi İbrahim Hazım Bey başkanlığındaki bir heyet tarafından Baladız (Gümüşgün)'da karşılandılar.

6 Mart 1930 Perşembe günü saat 13.15'te Atatürk, Burdur'un girişinde bulunan Çatalpınar'da öğretmen ve öğrenciler ile kalabalık bir halk tarafından alkışlarla karşılamıştır. Gazi, otomobilinden inerek kendisini karşılamaya gelenlerin ellerini tek tek sıkmıştır. Bugün bizler de Atamızın Burdur'a gelişinin 92. yıldönümünü büyük bir gurur ve coşkuyla kutluyoruz.

 

Atamız, 12 Mart 1930 Çarşamba günü Antalya dönüşünde saat 12.15'de Burdur'a gelmiş, halkın coşku ve sevgi dolu gösterileri ile karşılanmıştır. Öğle yemeğinden sonra Valilik ve Belediye'yi ziyaret etmiştir.

Yurt gezilerine çok büyük önem veren Atatürk; ikinci Burdur ziyaretinde Burdurlularla buluşarak, karşılıklı fikir alışverişinde bulunmuş, Burdur'un sorunlarını yerinde dinlemiş, halkıyla bütünleşmiştir.

92. yıldönümünü kutladığımız bugün, 6 Ekim 1972 tarihinde Burdur Belediye Meclisince alınan 67 no.lu kararla Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Burdur’a geldiği ilk günün “Şeref Günü” olarak kutlanması kabul edilmiş ve Burdurlular, Atasına olan sevgi ve saygısını bir kez daha göstermiştir.

 

 

1930 yılında yaşanan coşkuyu, her 6 Mart'ta yüreklerinde hissetmeye devam eden siz değerli hemşerilerimin, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılâpları doğrultusunda, Cumhuriyet değerlerinden vazgeçmeden, birlik ve beraberlik ruhuyla, bugün de vatanımızı ve milletimizi çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkarmak ve O’nun en büyük eserim dediği Cumhuriyetimizin 100. Yılı için koyduğumuz hedeflere emin adımlarla yürüyüşümüzü sürdürerek şehrimizi daha da ileriye taşımak için gece gündüz demeden azim ve kararlılıkla çalıştığına inancım tamdır.

Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, Burdurlu hemşerilerimin "6 Mart Şeref Gününü" can-ı gönülden tekrar kutluyorum." dedi.

 

Şehit Akif Altay Ortaokulunda düzenlenen kutlama programına başta Vali Ali Arslantaş olmak üzere Milletvekili Bayram Özçelik, Milletvekili Mehmet Göker, 58. Komando Eğitim Alay Komutanı P. Komd. Alb. Yavuz ÇANKAYA, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz,

Baro Başkanı Ramazan Gedik, Şehit Aileleri, Gaziler, Askeri personel, Vatandaşlar ve Öğrenciler katıldı.