SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN 'MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ' HAMLESİ

Dünyayı alarma geçiren ve geçtiğimiz hafta sonu Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) küresel acil durum ilan etmesine neden olan bulaşıcı Maymun Çiçeği virüsü ile ilgili Sağlık Bakanlığı harekete geçti.

Sağlık Bakanlığı, maymun çiçeği ile ilgili rehber yayınladı. Yayınlanan rehberde maymun çiçeği virüsü taşıyanlardan biriyle temas halinde ne yapılması gerektiğine detaylı bilgi yer aldı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Maymun Çiçeği klinik olarak, ateş, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kızarıklık semptomları ve şişmiş lenf nodları ile kendini gösterir ve bir dizi tıbbi komplikasyona neden olabilir. Genellikle 2-4 hafta süren semptomları vardır.

ÇİĞ ETTEKİ RİSK

Çiğ ve az pişmiş enfekte hayvanların etleri ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini yemek olası bir risk faktörü.

KULUÇKA 21 GÜNE UZAYABİLİYOR

Maymun çiçeğinin kuluçka süresi, riskli temastan semptomların başlangıcına kadar genellikle 6-14 gündür, ancak 5-21 gün arasında değişebilir.

IŞIK HASSASİYETİ

Klinik tablo, ateş, yoğun baş ağrısı, lenf düğümlerinin şişmesi, sırt ağrısı, kas ağrıları ve yoğun halsizlik ile başlar. Bu bulgular ilk 5 gün ön plandadır. Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar. Vakaların yüzde 95’inde ellerin avuçlarını ve yüzde 75’inde ayak tabanlarını etkiler. Genital bölge ve kornea da etkilenir. Klinik tabloda bazı kişilerde ışığa hassasiyet, üşüme, terleme de görülebilir.