ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN SÜRPRİZE YER YOK! TÜM VERİLER O RAKAMI İŞARET ETTİ

Gündemden düşmeyen emekliye ek zam ve memur maaşları için hesaplamalar yapılırken Ocak 2024 asgari ücret zammı için de oranlar ortaya çıkmaya başladı.

Yeni asgari ücret ne kadar, kaç TL olacak? sorusu gündemdeki sıcaklığını giderek arttırırken, önemli veriler masadaki yerini şimdiden almaya başladı.

ENFLASYON RAKAMLARI NETLEŞİYOR

Bu kapsamda asgari ücret için 6 aylık enflasyon rakamları ve refah payı önemli bir kıstas olacak. Enflasyon oranının altında bir artış yapılmayacak olan asgari ücret Ocak 2024 zammı için iki aylık kesin rakamlar belli oldu. Enflasyon Temmuz ayında yüzde 9,49 olurken, Ağustos ayında ise 9,09 olarak açıklandı. İki aylık enflasyon ise yüzde 19,44 seviyesinde gerçekleşti.

Merkez Bankası, 2023 yılı enflasyon tahminini yüzde 54-62 bandında tutmuştu. Yüzde 58 olarak açıklanan orta noktada enflasyonun gerçekleşmesi durumunda yılın ikinci 6 ayı için öngörülen oran yüzde 31,92 olarak gerçekleşecek. Ancak bu oranlara her dönem olduğu gibi Ocak ayında da refah payı artışının eklenmesi gündemde.

ASGARİ ÜCRETTE 2 AYLIK ZAM ORANI KESİNLEŞTİ

2 aylık zam yüzde 19,44 olarak kesinleşirken asgari ücretli çalışanların yılbaşında alacakları enflasyon artışı ile ilgili tahmini hesaplamalar da yapıldı. 2 aylık kesinleşen rakamlarla yapılan hesapta asgari ücretli çalışanın maaşı şimdiden 13.618 TL’ye yükseldi. Ancak Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon tahmini baz alındığında yeni asgari ücret zammı için 15.041 TL rakamı öne çıkıyor.

ASGARİ ÜCRETTE ‘YASAL PROSEDÜR’ DETAYI

Konuya ilişkin konuşan SGK Uzmanı Emin Yılmaz memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamların Ocak 2024 asgari ücret zammı için de referans olacağını belirterek, Merkez Bankası’nın 6 aylık enflasyon tahmini olan yüzde 32 zamla 11.500 TL seviyesinden 15.000 TL’nin de üzerine yükselebileceğini söyledi.
“Yasal prosedürde enflasyon verilerinin altında karar alınamıyor” diyen Emin Yılmaz, “Bu yüzden enflasyon üzerinde bir rakam olması lazım. Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak. Bu rakamın 15 bin liranın da üzerine çıkacağını şimdiden öngörebiliriz” şeklinde değerlendirmede bulundu.