VALİ ÖKSÜZ:“YAŞASIN TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN 100. YILI”

Cumhuriyetimizin 100. Yılı törenleri Burdur’da vatandaşlarımızın yoğun katılımıyla coşku ve gururla kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenler görsel şölen oluşturdu. Sporcu öğrenciler, mehteran, halk oyunları ve Jandarma Komando ekiplerinin gösterisi programa katılan bütün herkes tarafından beğeniyle izlendi.

Cumhuriyet Meydanı'nda coşku içerisinde gururla kutlanan Cumhuriyet Bayramı 100. Yıl programları tören geçişi ile sona erdi. Tören birlikleri, öğrenci grupları, gaziler ve kurum araçlarının yer aldığı tören geçişinde Burdur'un yörük köyü olarak bilinen Aziziyeli Köylülerinin "Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık" temalı kağnılı geçişi ayakta alkışlandı.

28 Ekim Cumartesi günü Türkiye Yüzyılı Yürüyüşü ve Çelenk Sunma Töreni ile başlayan kutlama programları 29 Ekim  Pazar Günü Burdur Valisi Sn. Türker Öksüz makamında tebrikleri kabul etmesi sonrasında Cumhuriyet Meydanında yapılan kutlama programı ve tören geçişi ile devam etti.

Cumhuriyet Meydanını dolduran Burdurlu vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Cumhuriyet Bayramı kutlama programının başında, Vali Türker Öksüz beraberinde Garnizon Komutanı Tank Alb. Şengezer Şimşek ve Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz tören birlikleri, törene katılan vatandaş ve öğrencilerin bayramlarını kutladılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının söylenmesi ile devam eden programda Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunması sonrası Vali Türker Öksüz günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Programın devamında Bu Vatan Kimin? adlı şiir Mehmet Uzal Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Sultan Ayhan ve Hürriyet Ülküsü adlı şiir 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi öğrencisi Eray Ak tarafından okundu. Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen Resim, 100. Yıl Kros, Şiir ve Kompozisyon Yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Vali Öksüz ve protokol üyeleri tarafından ödülleri takdim edildi.

Burdur Osmanlı Mehteran Takımının gösterisi ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü antrenörleri tarafından eğitim verilen sporcular jimnastik ve güreş gösterileri sundu. İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde bulunan uyuşturucu, bomba ve suçlu şahıslar konusunda eğitimli köpeklerin gösterisi sunuldu.

Cumhuriyetimizin 100. yılına özel 100 öğrencimizle hazırlanan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Halk Oyunu ekibi ve Gaziantep’te yapılacak olan Türkiye Şampiyonasında İlimizi temsil edecek olan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Halk Oyunları Ekibi tarafından vatandaşlar tarafından beğeni ile izlenen halk oyunu gösterisi sunulması sonrası program tören geçişi ile son buldu.

Vali Öksüz programda yaptığı konuşmada, “Bugün yüz yılda bir gelen tarihi bir gün. Bugün milletimizin kendi kaderini tayin etme iradesini ve özgürlük aşkını cümle cihana aşikâr edişinin yüzüncü yıl dönümü.

Bugün, tarihten silinmek istenen bir milletin küllerinden yeniden doğarak kurduğu, gözümüzün nuru Cumhuriyetimizin 100. yaş günü.

Bu gururu, heyecanı ve coşkuyu siz değerli Burdurlu hemşerilerimle bir arada yaşamaktan duyduğum memnuniyeti ifade ederken, hepinizi en içten duygularımla sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum.

Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun… İstiklalden İstikbale Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun…

Bu anlamlı gün vesilesi ile başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşımızın tüm kahramanlarını, binlerce yıllık Türk tarihinde sayısız yeniden doğuşu; kanları, canları pahasına muştulayan, İstiklal ve İstikbalimiz uğrunda feda-i can eden tüm aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum.

Bugün, tarihi şan ve şerefle dolu aziz milletimizin Atatürk önderliğinde yedi düvele karşı göğsünü siper ederek kurduğu, Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü kavuşmanın gururunu yaşıyoruz. Bu onura şahitlik etme ayrıcalığına eriştiğimiz için çok bahtiyarım.

Türk Milleti destansı İstiklal Savaşı’yla tarihin rotasını değiştirmiş, bölgesel ve küresel dengeleri sarsmıştır. Türk’süz Anadolu hesabı yapanlara, devletsiz millet hayali kuranlara kalıcı cevap Cumhuriyetin ilanıyla verilmiştir.

Ulusumuzun varoluş yolculuğunda, özgürlük mücadelemizin zaferle taçlandığı dönemin simgesi olan Cumhuriyetin ilanı, uygarlığımızın gelişim yolculuğundaki en önemli mihenk taşlarındandır.

Cumhuriyet hilalin bahtını açmış, geleceğin aydınlık ufuklarını setreden perdeyi sonuna dek aralamış, özgürlüğümüze vurulmaya çalışılan tüm prangaları millî iradenin gücüyle parçalamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti kolay kurulmamıştır. Yokluklar içinde eşine az rastlanır bir mücadeleyle Çanakkale'de, İnönü'de, Sakarya'da, Sarıkamış'ta, Dumlupınar’da ve birçok cephede, genç yaşlı, kadın-erkek çoluk çocuk demeden “Ya İstiklal Ya Ölüm” diyerek cephelere koşan Aziz Milletimizin, yazdığı destanın adıdır Cumhuriyet.

Sözlerime devam ederken bu minvalde Kara Fatma’nın destanlaşan hikâyesin hatırlatmak istiyorum. Yüreğin, şerefin ve vatan sevgisinin kadını erkeği olmadığının ispatı olan o yiğit hafsayı hatırlayalım. “Kara” lakabını bizzat Mustafa Kemal’den alan, Üç yüz kişilik birliğini komuta ederken cephede kimi zaman aşçılık, kimi zaman hasta bakıcılık yapan o yiğit Türk kadınını hatırlayalım.

Biraz öncede ifade ettiğim gibi Türkiye Cumhuriyeti; Bağış, lütuf veya hediye değildir. Her şey den önce inancın, imanın ve yılmaz bir iradenin eseridir. Bu eser içerisinde birçok destanlaşan ölümsüzleşen isimler vardır.

Allah’ın izniyle bu topraklarda Alparslan’lar, Ertuğrul’lar, Fatih’ler, Süleyman’lar, Mustafa Kemal’ler, Hayme Ana’lar, Halide Edip’ler, Nene Hatun’lar eksik olmayacaktır.

29 Ekim 1923 tarihi, aynı zamanda diriliş ve yükseliş eşiğidir. Cumhuriyetimizin ilanı ile birlikte medeniyetimizi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarma noktasında büyük adımlar atılmıştır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde birçok alanda devrim niteliğinde kalkınma hamleleri gerçekleşmiş ve bu devrimler bugünlerimize ışık tutmaya devam etmektedir.

Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu “Yeni Türkiye Yüzyılı” vizyonunda 100 yıllık Cumhuriyet kazanımlarımızı daha da ileri taşımak istiyoruz.

 

Sevgili Gençler;
Bunu yaparken en büyük ümidimiz yarınlarımızın teminatı sizlersiniz. Türkiye’nin en kıymetli hazinesi, gözümüzün ve gönlümüzün aydınlığı, medarı iftiharımız olan sizleri yürekten selamlıyorum.

Sizler değişimin anahtarı, gelişmenin itici gücü olarak, dinamizminizle ülkemize değer katmaya devam edecek ve Ülkemizi aydınlık yarınlara taşıyacaksınız. Devletimizin, milletimizin teminatı sizlersiniz. Bu ufku, bu idraki, bu özgüveni sizlerde görüyorum. Her birinizle ayrı-ayrı gurur duyduğumu ve sizlere güvendiğimi bir kez daha ifade ediyorum.

Kıymetli Burdurlu hemşehrilerim;
Amacımız, iki günü aynı olan ziyandadır düsturundan hareketle her daim çok çalışarak, kadim kültürü, binlerce yıllık kültürel ve tarihi değerleri, vatansever insanları ile öne çıkan Burdur’umuzu Yeni Türkiye Yüzyıl’ında Ülkemizin en önde gelen, güçlü şehirleri arasında yerini almasını sağlamaktır. Bunun için de var gücümüzle çalışacağımızı burada ifade etmek istiyorum.

Adeta işlenmeyi bekleyen bir Burdur önümüzde duruyor. Ülkemizin 2. yüzyılında Burdur’un var olan bu potansiyelini el birliği ile gönül birliği ile en yukarılara taşıyacağımıza yürekten inanıyorum.

100 yıl önce olduğu gibi, Türk Milleti birlik beraberlik içerisinde ortak duygu ve hedef etrafında kenetlendiği sürece, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da uygarlık tarihinde açacağımız yeni bir altın sayfanın, yazacağımız kalkınma ve müreffehlik destanının dünyada bir eşi daha olmayacaktır.

Cumhuriyet kutlu bir emanettir, bizler faniyiz, Devletimiz ve Milletimiz baki kalacaktır. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki Türkiye Cumhuriyeti muhakkak payidar kalacaktır.

Bu duygu ve düşünceler içerisinde 100. Yılını kutladığımız Cumhuriyet Bayramı'mızın başta Burdurlu hemşehrilerim olmak üzere, milletimize, Devletimize, tüm insanlığa barış, huzur ve refah getirmesini diliyor; Cumhuriyetimizin sonsuza kadar yaşamasını temenni ediyorum.