KİBYRA’DAKİ HAMAMIN KAZISI ÖDENEK BEKLENİYOR
Unesco Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer alan Kibyra Kazı Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Düzgün Tarkan dış cephe kazıları 2016-2016 kazı döneminde yapılan Hamamda yeniden kazı çalışmalarına başlanılabilmesi için ödenek beklediklerini söyledi.
Tarkan; “2015-2016 sezonunda bir dış cephe kazısı gerçekleştirdik ve dış cephesini açığa çıkardık. Çeşitli sorunlar nedeniyle iç kısmına müdahale edemedik. Antik Çağ’da Hamamlar kentlerin en önemli yapılarının başında geliyor. Çünkü çok uzak yerlerden ticaret veya politik işler için seyahat eden insanlar at sırtında haliyle terliyorlar, kötü kokuyorlar, elbiseleri kirleniyor. Bunları kente girdiklerinde ilk önce hamama alıyorlar, önce bir temizlik ondan sonra kentteki işlerine bakıyorlar.” dedi.
Hamamların sadece yıkanılan alanlar olmadığını belirten Tarkan şunları söyledi; “Tabi hamamlar sadece yıkan ve çık değil. Bunların içinde kütüphaneleri, spor salonları, soğuk su yüzme havuzları var. Bugünün 5 yıldızlı otelleri ile kıyaslayabilirsiniz Roma Dönemi hamamlarını. Bu yapıda bölgemizin en büyük hamam yapılarından birisi olacak kazılınca. 5 Dönümlük bir alanı kapsıyor. Oldukça büyük bir yapı”
Hamam kazısının büyük bir proje olduğunu anlatan Tarkan; “Burası büyük bir proje. Ödenek durumunu hesapladık. Burada başlarsak diğer alanların tamamını bırakmamız gerekiyordu. Şimdilik ara verdik. Daha büyük ödenekler geldiği zaman bu yapıda kazı çalışmalarına başlayacağız.” ifadelerini kullandı.