MAKÜ Öğrencileri, Mehmet Akif Ersoy’un Yapay Zekâ Modelini Oluşturdu

Yapay zekâ alanında yaptıkları çalışmalarla dikkat çeken Sanat ve Tasarım Fakültesi 4. Sınıf öğrencilerinden Furkan Köroğlu, Muhammed Salih Kara ve Yusuf Akkuş’tan oluşan ekip, Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerini derin öğrenme teknikleriyle analiz ederek, onun benzersiz tarzını ve dil kullanımını yapay zeka ile modellemeyi başardı. Proje metahuman teknolojisinin yapay zeka entegrasyonu ile oluşturuldu.

Öğrenciler projenin amacını şu şekilde açıkladı: “Mehmet Akif Ersoy gibi büyük bir şairin eserlerini daha geniş kitlelere ulaştırmak ve onun estetik dilini modern teknolojiyle yeniden keşfetmek istedik. Bu yapay zekâ modeli, Ersoy’un edebi mirasını gelecek nesillere aktarmada önemli bir araç olabilir. Projede Mehmet Akif Ersoy’un gerçekçi yüz hatlarını elde etmek için üniversitemizde bulunan balmumu heykelinden yararlandık. Photogrammetry yöntemi ile 3 boyutlu halini elde ettik. Çalışmada saç, sakal, bıyık ve kıyafetler gibi görsel kimliğini 3D tekniğinden yararlanarak oluşturduk. Veri olarak Mehmet Akif Ersoy Uygulama ve Araştırma Merkezi ile internette yer alan bilgileri kullandık. Elde ettiğimiz verilerle yapay zekayı eğittik. Dijital ikizine yani metahuman karakterine bir karakteristlik özellik katmış olduk. Sorular sorularla birlikte kendisini sürekli eğitiyor. ”

Mehmet Akif Ersoy’un Dijital İzinden Yola Çıkarak Yapay Zeka Karakteriyle Etkileşim Sağlanıyor

Yapay zeka teknolojisinin gün geçtikçe hayatımızda daha çok yer almaya başladığını vurgulayan müzenin oluşturulmasında ve tasarım aşamasında yer alan Proje Koordinatörü Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Murat Kara ise “Projenin özel ve farklı olmasının yanı öğrencilerin içinde aktif olması ve daha önce yapılmamış bir çalışma olması. Günümüzde yapay zeka teknolojisi oldukça popüler oldu ve her alanda kullanılan bu teknolojiyi biz de bu proje ile değerlendirdik. Öğrencilerimiz zaman zaman yeni teknolojileri bizlere aktarma konusunda çok heveslilerdi. Yeni nesil çok meraklı ve istekli. Onların bizlere gösterdiği yeni nesil teknolojileri bu müzede nasıl kullanabiliriz diye düşünürken bu çalışma ortaya çıktı. Çünkü öğrencilerin de yer aldığı bu proje ile sanal karakter oluşturma becerilerini yapay zeka ile birleştirerek müzenin en can alıcı yerine yerleştirdik. İzleyici bir tuşa basarak Akif ile etkileşime geçebiliyor. Mehmet Akif Ersoy’un daha önce bir ses kaydı bulunmuyor. Sesini oluştururken onun karakterine uygun bir ses analizi yaptık. Sorulan her soruya cevap veriyor. Öğrenmeye devam eden bir süreci var. Akif karakteri gereği günümüzdeki hassas konulara, insanları üzebilecek konularda fikir beyan etmiyor. Daha yuvarlak ve politik cevaplar vermeye çalışıyor. Bu da hem üniversitemizin hem de Akif’in kimliğine yakışacak bir davranış şekli. Bu öğrenci arkadaşlarımız özellikle dizayn ettiler. Ancak hayatı ve eserleriyle ilgili soruları çok açık ve şeffaf bir şekilde ifade ediyor.”
Proje, Metahuman Teknolojisi ve Yapay Zekâ Desteğiyle Soruları Yanıtlayabilen Bir Programı İçeriyor

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar ise projenin üniversitenin bilimsel ve teknolojik araştırmalardaki öncü konumunu bir kez daha gösterdiğini belirterek şunları söyledi: “Mehmet Akif Ersoy’un anılarını yaşatmak ve O’nun yeni nesillere görüşlerini, düşüncelerini ve temsil ettiği değerler anlamında birçok çalışma yapıyoruz. Üniversite Rektörlük girişinde gelen konukların da gezebileceği bir müze oluşturduk. Burada Mehmet Akif Ersoy’un hayatı boyunca öne çıkan tüm eserlerini, söylemlerini sergiliyoruz. Günümüz teknolojisinden yararlanarak metahuman karakteri ile Ersoy’a ziyaretçilerin soru sorarak cevap alabilecekleri bir program geliştirildi. Bu çalışma hem öğrencilerimiz hem de gelen konuklar tarafından ilgiyle karşılanıyor. Bu çalışmanın hem üniversitemiz için güzel bir kazanım hem de Mehmet Akif Ersoy ismine yakışır kazanım olduğunu düşünüyorum. Çalışma, metahuman teknolojisi ile Akif’e benzeyen bir karakter oluşturarak yapay zekâ desteğiyle sorulara cevap verebilen bir program. Bu programda Mehmet Akif Ersoy’un tüm eserleri ve Mehmet Akif Ersoy araştırma merkezinde bulunan tüm dokümanlar sisteme yüklendi. Bu teknoloji sayesinde de yüklenen dokümanlardan bilgi oluşturarak cevap veriyor. Bu projeyi anlamlı kılan şey bu yazılımı, metahumun karakterini öğrencilerimizin yapmış olması. Gelişmeye açık bir teknoloji. Öğrencilerimize böyle anlamlı bir çalışmayı yaptıkları için teşekkür ediyorum” 

Rektör Dalgar daha sonra yapay zeka modeliyle oluşturulmuş Mehmet Akif Ersoy’a sorular da sordu. 

Rektörlük giriş katında yer alan müzede bulunan yapay zeka modelli Mehmet Akif Ersoy’u siz de ziyaret edebilir ve merak ettiğiniz sorularınızı sorabilirsiniz.