BURDUR'UN MEŞHUR GAZEL BÖREĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?

Gazel böreği, Burdur mutfağının en meşhur lezzetlerinden biridir. kışın mangalda kömür üzerinde veya büyük yer ocaklarda odun yakılarak, odunUN köz haline gelmiş ateş üzerinde kenarları çevrilerek pişirilir. Bu, fırında pişirilenden daha yumuşak ve nefis olur. sarı rengiyle ve kıtır kıtır tadıyla oldukça beğenilir.


Burdur meşhur böreği Gazel'in zahmetli bir o kadar da güzel olan lezzetler arasında. Bu lezzetin 'gazel' ismini almasının anlamlı bir nedeni bulunuyor.

Gazel böreği, yufkaların arasına kıyma, soğan ve patates karışımı konularak yapılır. Hamuru yumuşatmamak için malzemenin soğuk olması gerekir. Börek, iki veya üç santim kalınlığında açılarak pişirilir.

Börek, sonbaharda dökülen ağaçların yapraklarına benzediği için bu adı almıştır. Ayrıca, yapımının zor olması nedeniyle "Dışarıdan gazel okumak kolay, ama bu böreği yapmak zor" denir

Pişen börek, sarı renkte ve yerken dökülüp kıtır kıtır olduğu için sonbaharda dökülen ağaçların yapraklarına benzetilmiş “gazel böreği” denilmiştir.  

İki kaşık yağ içerisinde rendelenmiş soğan, rendelenmiş patates ve kıyma ateşte biraz öldürülür, ocaktan indirilir. Tuzu biberi maydanozu konur, karıştırılır, soğumaya bırakılır.

Hamur için 4 su bardağı elenmiş un, 1 su bardağı nişasta, 2 su bardağı erimiş yağ ya da zeytinyağı, yeterince tuz ve su gereklidir.

Hamur, una su ve tuz katılarak kulak memesinden daha katı, iyice yoğrulur. Cevizden büyük parçalara ayrılır, beze yapılır, üzerine nemli bez örtülür. Bir müddet dinlenen bu bezeler nişasta ile incecik açılır, ayrı ayrı serilir. Az bir zaman sonra yağlanmış bir tepsiye veya bakır siniye ilk yufka serilir. Yufkalar tepsiden büyükse hafifçe kırıştırılır. Her bir yufka kondukça üzerlerine erimiş yağdan kaşıkla serpilir. Yufkaların yarısı bitince üzerine evvelce hazırlanan “iç” düzgünce yayılır. Üzerine bir yufka daha konur, tekrar üzeri yağlanır. Böylece üzerine serilen yufkalar yağlanmak suretiyle tamamlanır. Kare şeklinde kesilir ve üstüne yağla karışık bir yumurtanın sarısı veya yoğurtla karışık yağ sürülür. Fırında altı ve üstü pişinceye kadar tutulur.

Hamurun yumuşamaması için içine konulan malzemenin soğuk olması gerekir. Bu böreğin kalını iyi olmaz. İki veya üç santimi iyidir.

Pişen börek, sarı renkte ve yerken dökülüp kıtır kıtır olduğu için sonbaharda dökülen ağaçların yapraklarına benzetilmiş “gazel böreği” denilmiştir.