UEFA'dan Maç Sonu Bozkurt İşareti Yapan Merih Demiral'a Soruşturma

UEFA, dün Euro 2024'ün 2. turunda Avusturya'ya karşı alınan galibiyetin ardından bozkurt işareti yapan milli oyuncu Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı.  

UEFA tarafından yapılan açıklamada, oyuncuya dönük soruşturmanın uygunsuz davranış iddiasıyla başlatıldığı belirtildi. Soruşturma için bir müfettiş atandığını bildiren UEFA, soruşturmanın ne zaman sonuçlanacağına dair detay paylaşmadı.

Merih Demiral, Milli Takımın Avusturya'ya karşı aldığı 2-1'lik galibiyette iki golü de atan isimdi.

Çeyrek finale yükselen Türkiye, 6 Temmuz'da Berlin'de Hollanda'yla karşı karşıya gelecek. 

Demiral'ın dün yaptığı bozkurt işareti, Euro 2024'ün düzenlendiği Almanya'nın basınında tepkilere neden oldu. Türkiye'nin dünkü rakibi Avusturya'da da basın, Demiral'ın ülkede yasak olan bu hareketine sert tepki gösterdi.

Almanya'da iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV), ülkücü hareketi  'iç güvenlik açısından tehdit oluşturan, şiddete eğilimli bir yapı' olarak tanımlasa da hem ülkücü hareket hem de bozkurt işareti ülkede yasak değil.
Bahçeli'den Demiral'a destek: 'Zincirleme provokasyonların bir ara istasyonu'
UEFA'nın soruşturma kararının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de sosyal medya hesabı X'te Merih Demiral'ın bozkurt işareti yaptığı kareyi paylaştı.

Demiral hakkında soruşturma başlatılmasını "son günlerde tehlikeli şekilde mesafe alan zincirleme provokasyonların bir ara istasyonu" olarak nitelendiren Bahçeli, "Bozkurt işareti Türk milletinin dünyaya mesajıdır" dedi.

Bahçelinin açıklaması şöyle:

"Dün akşam attığı gol ve oynadığı futbolla milletimizin takdirini ve haklı övgüsünü kazanan Merih Demiral evladımızın, gol sevincini Bozkurt işaretiyle paylaşması anlaşılan içimizde ve dışımızda pek çok hastalıklı çevreyi rahatsız etmiş, bu suretle farklı arayış ve açıklamaların bahanesi olmuştur. Türk ve Türkiye husumeti aşikar olan dahili odakların yanı sıra UEFA’nın da bu şer kervana iştiraki son derece yanlı ve yanlıştır. Merih evladımızın fileleri havalandırmasını müteakiben yaptığı Bozkurt işareti Türk milletinin dünyaya mesajı olup UEFA’nın bu kapsamda soruşturma başlatması hem maksatlı hem de son günlerde tehlikeli şekilde mesafe alan zincirleme provokasyonların bir ara istasyonudur. UEFA’nın başlattığı soruşturmayı kınamakla birlikte sahadaki mücadelemizin masa başında heder edilmemesi için herkesin, her insanımızın sağduyulu ve soğukkanlı davranması milli bir zarurettir. Her zeminde ülkemizin önünü kesmek, iç huzur ve barış ortamımızı bulandırmak isteyen fırsat düşkünlerinin tahrik ve tacizlerine kapılmamak ortak sorumluluğumuzdur."
Almanya İçişleri Bakanı 'Türk aşırı sağcıların sembolü' dedi, AKP'den yanıt geldi
Merih Demiral'ın "bozkurt" işareti yapması hakkında Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser da X hesabından açıklama yaptı. Faeser, "Aşırı sağcı Türklerin sembollerinin stadyumlarımızda yeri yoktur. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ırkçılık platformu olarak kullanılması kesinlikle kabul edilemez. UEFA'nın konuyu araştırıp yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz" diye yazdı.

Federal Anayasa Koruma Teşkilatı'nın "Türk aşırı sağcılığı - Almanya'daki 'Bozkurtlar'" başlıklı yazısıyla birlikte yaptığı paylaşımının devamında ise Faeser şu ifadeleri kullandı: "Güvenlik yetkililerimiz Almanya'daki Türk aşırı sağcıları yakından izliyor. 'Bozkurtlar', Federal Anayasayı Koruma Dairesi'nin denetimi altında."

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Faeser'ın açıklamasına X hesabından yanıt verdi. Faeser’ın açıklamasının ve UEFA’nın başlattığı soruşturmanın kabul edilemez olduğunu söyleyen Çelik, "Irkçılık ve faşizm arayanların Avrupa’da son zamanlarda farklı ülkelerdeki seçim sonuçlarına odaklanmaları yerinde olacaktır" ifadelerini kullandı.