GÖLLER YÖRESİNDE SU KUŞU SAYIMI BAŞLADI

Yaşam 23.01.2021 - 09:18, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

GÖLLER YÖRESİNDE SU KUŞU SAYIMI BAŞLADI

Göller Bölgesi Kış ortası su kuşu sayımı (KOSKS) başladı...

Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur 6’ıncı Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda Göller Bölgesi Kış ortası su kuşu sayımı (KOSKS) başladı.   Kış ortası Kuş Sayımlarının Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur 6’ıncı Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Tamer Yılmaz yaptığı açıklamada” Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur 6’ıncı Bölge Müdürlüğü olarak sulak alanlar açısından zengin olan bölgemizde kışlayan su kuşu popülasyonlarını tespit etmek üzere her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz kış ortası su kuşu sayım çalışmalarımıza 16 Ocak 2021 tarihinde Burdur Göllerinin sayımı ile başladık. Göller Bölgesi Kış Ortası Su Kuşu Sayım (KOSKS) çalışmaları Bölge Müdürlüğümüz Av Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştiriliyor. Sayımlar Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ıncı Bölge Müdürlüğümüz İl şube müdürleri, bağlı şefliklerdeki teknik personel, bölgedeki uzmanlar ve kuş gözlemcilerinin katılımı ile gerçekleştiriliyor. Bugüne kadar Burdur, Çorak, Yarışlı, Salda, Karataş, Gölhisar, Yazır, Kızıllar, Yapraklı Baraj Gölleri, Isparta Eğirdir, Kovada ve Gölcük göllerinin sayımı yapıldı, bugün ise son olarak Isparta ve Konya illerimiz içerisinde yer alan Beyşehir Gölü’nün sayımı ile bölgemizdeki sulak alanların sayımı tamamlanmış olacak” dedi.   Yılmaz şunları söyledi; “Sayımların amacı alanlar ve türler bazında su kuşu popülasyonlarının kısa ve uzun vadede gösterdikleri değişimleri, türlerin kış aylarındaki dağılımlarını belirlemek ve ortaya çıkan veriler ışığında alanlar ve kuş türleri için koruma öncelikleri oluşturmak. KOSKS yapılan tüm ülkelerden toplanan verilerin birleştirilmesi sonucunda su kuşlarının biyocoğrafik popülasyonları ve sulak alanlar hakkında çok önemli bilgiler edinilmektedir. Elde edilen tüm bu veriler aynı zamanda Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından da kullanılarak türlerin kırmızı liste statü değerlendirmeleri yapılmaktadır” diye konuştu.   Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü; “şu ana kadar ki sayımları değerlendirdiğimizde geçtiğimiz yıl 2020 Göller Bölgesi KOSKS sonucunda 17 sulak alanda 43 türden 736.289 su kuşu saymıştık ve en çok Eğirdir, Beyşehir ve Kovada göllerinde kuş sayımı yapılmıştı. Bu yıl henüz sayımlar tamamlanmadı ancak geçtiğimiz yıla oranla mevsimsel değişikliklerden dolayı bir miktar düşüş olabileceğini düşünmekteyiz. Şu ana kadar sulak alanlarda en çok görülen su kuşu sakarmeke, angıt ve çamurcun ördekleridir. Sayımlarımıza katılan ve destek veren herkese kurumumuz adına teşekkür ederiz.”      
Göller Bölgesi Kış ortası su kuşu sayımı (KOSKS) başladı...

Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur 6’ıncı Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda Göller Bölgesi Kış ortası su kuşu sayımı (KOSKS) başladı.

 

Kış ortası Kuş Sayımlarının Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur 6’ıncı Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Tamer Yılmaz yaptığı açıklamada” Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur 6’ıncı Bölge Müdürlüğü olarak sulak alanlar açısından zengin olan bölgemizde kışlayan su kuşu popülasyonlarını tespit etmek üzere her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz kış ortası su kuşu sayım çalışmalarımıza 16 Ocak 2021 tarihinde Burdur Göllerinin sayımı ile başladık. Göller Bölgesi Kış Ortası Su Kuşu Sayım (KOSKS) çalışmaları Bölge Müdürlüğümüz Av Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştiriliyor. Sayımlar Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ıncı Bölge Müdürlüğümüz İl şube müdürleri, bağlı şefliklerdeki teknik personel, bölgedeki uzmanlar ve kuş gözlemcilerinin katılımı ile gerçekleştiriliyor. Bugüne kadar Burdur, Çorak, Yarışlı, Salda, Karataş, Gölhisar, Yazır, Kızıllar, Yapraklı Baraj Gölleri, Isparta Eğirdir, Kovada ve Gölcük göllerinin sayımı yapıldı, bugün ise son olarak Isparta ve Konya illerimiz içerisinde yer alan Beyşehir Gölü’nün sayımı ile bölgemizdeki sulak alanların sayımı tamamlanmış olacak” dedi.

 

Yılmaz şunları söyledi; “Sayımların amacı alanlar ve türler bazında su kuşu popülasyonlarının kısa ve uzun vadede gösterdikleri değişimleri, türlerin kış aylarındaki dağılımlarını belirlemek ve ortaya çıkan veriler ışığında alanlar ve kuş türleri için koruma öncelikleri oluşturmak. KOSKS yapılan tüm ülkelerden toplanan verilerin birleştirilmesi sonucunda su kuşlarının biyocoğrafik popülasyonları ve sulak alanlar hakkında çok önemli bilgiler edinilmektedir. Elde edilen tüm bu veriler aynı zamanda Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından da kullanılarak türlerin kırmızı liste statü değerlendirmeleri yapılmaktadır” diye konuştu.

 

Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü; “şu ana kadar ki sayımları değerlendirdiğimizde geçtiğimiz yıl 2020 Göller Bölgesi KOSKS sonucunda 17 sulak alanda 43 türden 736.289 su kuşu saymıştık ve en çok Eğirdir, Beyşehir ve Kovada göllerinde kuş sayımı yapılmıştı. Bu yıl henüz sayımlar tamamlanmadı ancak geçtiğimiz yıla oranla mevsimsel değişikliklerden dolayı bir miktar düşüş olabileceğini düşünmekteyiz. Şu ana kadar sulak alanlarda en çok görülen su kuşu sakarmeke, angıt ve çamurcun ördekleridir. Sayımlarımıza katılan ve destek veren herkese kurumumuz adına teşekkür ederiz.”

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bugun15.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.