Yıllarca bu köşeden belediyelerin yaptığı şenlikleri eleştirdim. Yaz aylarında her gün bir belediyenin sözde şenlikleri oluyor, birkaç sanatçı getirip iki üç saat eğlendirip sözde o ilçenin, o beldenin kültür faaliyetleri gün yüzüne çıkarılıyor. Yüzbinlerce lira masraf yapılıp birkaç saat eğlenceden ileriye gidilemiyor. Şenliklerin alt yatırımı olmadan beldenin, ilçenin sosyal ve kültürel faaliyetlerini değerlendirmeden, halkı bu şenliklere ortak etmeden, kültürüne ortak etmeden, tanıtımını yapmadan bu gelenek sürüp gitmekte.
2008’li yıllardan itibaren Burdur ve ilçelerinde yapılan şenliklerin 1 sezonluk toplam masrafı 2,5 milyon TL olarak hesaplanmıştı. Yapılan şenliklerin ne Burdur’a ne de kültürümüze katkı sağlamadığını kaleme de almıştım. Belediye başkanlarımız bu şenliklerle de kalmayıp bir de ramazan aylarında sözde sanatçılar getirerek ramazan ayını dini seminerler gibi konularla topluma katkı sağlanacağı yerde iki üç sanatçı getirilmesiyle kaybolmaya yüz tutmuş ramazan ayının bereketi ve anlayışını da kaybettik. Bunun adına da sosyal belediyecilik diyerek paçayı kurtardık. Türkiye genelinde ki bu ramazan şenliklerinin çalgılı - çengili kutlama programları da şu anda ki iktidarda olan AK Parti zamanında başladı. Bu adet eğer sol bir iktidar zamanında başlasa idi bu siyasetçileri din düşmanı diye ilan ederdik. AK Partili Belediye Başkanı Sayın Fatih Selimoğlu’nun yaz şenliklerini iptal ederek yerine yüksekokul yapılmasına karar vermesiyle hem AK Partili belediye başkanlarına hem de diğer parti belediye başkanlarına bu davranışıyla umarım iyi bir örnek olur.
Sonuç olarak Burdur Karamanlı Belediye Başkanı Sayın Fatih Selimoğlu bu sene şenlik yapmayarak şenliklerde harcanacak paranın yüksekokul yapılması için ayrıldığı haberlere konu oldu. Sayın Selimoğlu’nun bu yaptığı bütün belediye başkanlarına örnek olur da artık eğitime ve yatırıma katkı sağlar. Sayın Başkanın eğitimci olması dolayısı ile bu davranışı Türkiye’ye örnek alacak bir davranıştır. Tabi Burdur’da şenlikler altında Tefenni belediyesinin yaptığı ‘Barutlusu Şenliği’ni ve ‘Altınyayla Yağlı Güreşleri’ni ayrı tutmak lazım. Tefenni’de düzenlenen Barutlusu şenliğinin üç gün boyunca halkı bütünleştirmesi bir panayır havasında geçmesi, ilçeye ekonomik ve kültürel alanda faydalı olması, Altınyayla Yağlı Güreşlerinin ise Kırkpınar’ın rövanşı olarak bilinmesi ile buraları ayrı değerlendirmek lazım. Burdur Belediyesinin ise bu sene ikincisi düzenlenecek Yağlı Pehlivan Güreşleri bir başlangıç olarak başarılı gözükse de toplumun yağlı güreşlerle bütünleşmesi gerekmekte. İnşallah Burdur Belediyesi bu organizasyonun sürekliliğini sağlar ve Burdura bir katma değer sağlar.
Bir sonraki yazımızda buluşmak dileği ile…