Tefenni ilçesi deyince tarih sayfalarına bakmak gerek… 1867 Yılında Burdur’un en eski ilçelerinden biri olarak karşımıza çıkmakta. Ziraat bankasının şube sayılarına göre numara veriliyorken 58 Burdur, Tefenni 59. Yani Türkiye’de bazı illerde Ziraat Bankası yokken Tefenni’de şube açması ekonomi ve insan sirkülasyonun yoğun olduğu bir ilçe olarak düşünmek gerek. Tefenni ilçe kayıtlara göre yıllarca yüz bini bulan göçler vermiş. Buna da artık dur diyen Sayın Ümit Alagöz, siyasetin verdiği kutuplaşmayı bitirerek, bir konsensüs oluşturarak ilçenin kaderini değiştirmiş olarak karşımıza çıkmakta. Fanatik siyasetçinin bile Sayın Alagöz’ün yaptığı hizmetleri ve ilçede değişimin öncüsü olmasını kabullenmesinin nedenini sorduğumuzda Avrupa’da aldığı eğitimin etkisi olduğunu siyasi rakiplerinin bile dile getirmesi eğitimin ne kadar etkili olduğunun bir göstergesi olsa gerek…
Bu sene 18.’si düzenlenen Barutlu su şenliklerine ilginin de bu kadar yoğun olması bu değişimin etkili olmasına bağlamak gerek. Ülke genelinde yaşayan ne kadar Tefenni’li varsa imkanı olanların da Tefenni’ye akması çevre il ve ilçelerden yoğunlukla katılım sağlamaları bunun bir göstergesi. On binlerce kişinin festival alanını doldurması bir o kadarının da festival alanında alışveriş yaparak vakit geçirmeleri, gece saat ikilerde ailece gelip yemek yemeleri, stant açanlara “kazanç nasıl” dediğimizde “çok şükür Allah bereket versin” demeleri bu işin Sayın Alagöz Tefenni’de hem değişimi hem de şenlik nasıl yapılır bir nevi örnek olmuşa benziyor. En ilginç olan ise Barutlu su şenliklerinin ağası seçilmesi. İlk kez Barutlu su şenliklerinin ağalık yarışında onlarca adayın yarıştığı, ağalıktan çekilenlerin en az yüz bin lira bağışta bulunması dikkatimizi çekerken, nedenini sorduğumuzda; “bu şenlikler para ile dönüyor. Daha fazlasını vermek gerek. Bir de Sayın Başkan Alagöz çocuklarımızı kahve köşelerinden kurtardı, kötü alışkanlıklardan kurtardı. Tenis kortundan tutunda çim sahasına, yüzme havuzundan, antrenman sahasına varıncaya kadar yaptı. Sekiz on yaşındaki çocuklar okula gitmediklerinde futbol sahasına gidiyorlar ve iyi bir futbol takımı kurdu. Bu verdiklerimizden daha fazlasını Tefenni Belediye Spora bağışta bulunmak gerek. Geçen sene şanssız bir şekilde BAL Ligine çıkamadık. Nasip olursa bu sene çıkacağız.” demeleri de notlarımızın arasında idi.
Sonuç olarak bakıldığında Tefenni hem sosyal faaliyet olsun hem yaşam standartları olsun bir değişimi yakalamış durumda. Buna bir de festival eklenince mükemmeliyet yakalanmış oldu. Sadece CHP’li belediyeleri anlıyorum ancak AK Parti ile MHP cumhur ittifakındalar. Genel Başkanlar anlaştığı halde hiçbir AK Partili belediye başkanının bu üç gün boyunca düzenlenen şenliklerde olmayışı, protokolde görememek dikkatimizden kaçmadı.
Bir sonraki yazımızda buluşmak dileği ile…