Burdur Türkiye’de nüfusuna göre ari ırk olarak süte dayalı besicilik yapan en başarılı illerden biri olarak bilinir. Halk dilinde de Türkiye’nin Hollanda’sı olarak konuşulur. Ekilebilir arazi bakımından küçükbaş hayvancılığının yapılması gereken yerde süte dayalı büyükbaş besiciliğini başarmak büyük bir marifet olarak bakılması gerekir. Bu başarı çiftçilerde neden tarım ve hayvancılık ekipman fuarcılığı Burdur’da yapılmaz baskısı sivil toplum örgütlerini de harekete geçirerek bir heyecanla Burdur’da 5 kez fuar düzenlendi. Bu fuarlarda sivil toplum örgütlerinin katkısı ve yardımları esirgenemez.
“Burdur’un kaderi midir yoksa bir yerlerde yanlışlık mı var?” sorusu her fuarda konuşulur. Ne hikmetse Burdur’da yapılan yatırımlarda ihaleyi alanların bırakıp gittiği gibi ilk fuar organizasyonunu yapan firma pes etti. Hatası ile sevabı ile fuarcılık alanından çekilip gitti. Tabi bir sürü söylem ve Burdur fuarına verdiği zararın değeri ölçülemez…
Burdur halkının ve Burdur’da bulunan sivil toplum örgütlerinin bakış açısı ise; “Yeni bir sayfa, yeni bir organizasyon şirketiyle elbirliği ile başaracağız. Burdur fuarı bir marka olacak. Çiftçilerimizin ve fuarda yer alan firmalarımızın göz bebeği olacak.” beklentisini o kadar hakimdir ki zamanın Burdur Valisi Sayın Şerif Yılmaz basın olarak bana haber ajanslarından canlı yayın yapmak için canlı yayın ücretini bile bendenize yüklemişti ancak Burdur’da o kadar fuar heyecanı oluştu ki sivil toplum örgütlerinden tutun da basın mensuplarına varıncaya kadar fuarın başarılı olması için çırpınıp durdular. Ne oldu da bu heyecanın yerini umutsuzluk aldı!
Fuarı düzenleyen firma Burdur basınına, Burdur sivil toplum örgütlerine üstten bakan, işinize gelirse, ben kazancıma bakarım havasında… Bugün açılışı yapılan 6.sı düzenlenen fuarın ne lansmanı yapıldı ne Burdur halkının ne de Burdur çiftçisinin duyması için basınla bir irtibat kuruldu! Ancak Burdurlu bir firmanın bir müteşebbis yer için müracaat ettiğinde burunlarından kıl aldırmayarak uçuk fiyatlar istenmesi, fuar başladığı halde Burdurlu halkın haberinin olmayışı düşündürücü. Fuarda yer alan Burdurlu bir girişimcinin söylediği gibi; “bunun gibi firmalar Burdurluyu tüyü yolunacak bir kaz gibi görüyor. Bizlerde masaya vuracak bir idarecimiz, siyasetçimiz olsaydı, bir sivil toplum örgütümüz olsaydı Burdur’da düzenlenen fuara bir bakanımız gelirdi. Şenlik havasında geçerdi.” demesi düşündürücü. Şimdi sormak lazım, belediye bu fuarın başarılı geçmesi için elinden geleni yapıyor, sivil toplum örgütleri elinden geleni yapıyor, mülkü idarecilerimiz, siyasilerimiz elinden geleni yaptığı halde neden üreticinin haberi olmuyor? Neden Burdur’un gündemi bu fuarla anılmıyor? Hala Burdur ve ilçelerinde fuarın olmasından bihaber olan halkın olması yanlışlık mı yoksa fuarı düzenleyen firmanın işgüzarlığı mı?
Bir sonraki yazımızda buluşmak dileği ile…