CEMALETTİN BEKTAŞ
Köşe Yazarı
CEMALETTİN BEKTAŞ
 

YEREL SEÇİMDE SON DÜZLÜĞE GİRERKEN

Ülke genelinde 31 Mart yerel seçimlerinde liderlerin meydanlarda boy göstermesinden doğal bir şey olamaz. Bu seçimlerde ise tek farklılık Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medyayı kullanalım çağrısına siyasi partilerin uyması, vatandaşın bir nebze olsun rahat etmesi, gürültü ve görsel kirliliğin azalmasına neden oldu. İktidar partisi ve muhalefet sosyal medyayı kullanalım çağrısını siyasi partiler doğru mu anladı? Bu sorgulandığında karşımıza gürültü kirliliğinden ve görsel kirlilikten daha tehlikeli bir sorun çıkarıyor, o da bilgi kirliliği.   Önceki seçimlerde ‘Seçim Kondu Gazeteleri’ çıkarken şimdi ‘Seçim Kondu Haber Siteleri’ türemekte. Buna bağlı olarak da Facebook, Twitter gibi sosyal medyada haberin içeriği okunmadan yapılan paylaşımlar türemekte. Sadece görsellerle dikkat çekilmek istenirken binlerce paylaşım toplumda doğrunun ve yanlışın ayırt edilmesini zorlaştırıyor ve engelliyor. Buna da siyasi partiler de çanak tutmakta. Algı operasyonu yapmak isterken, toplumun doğruları öğrenmesinin önü kesilerek, hafızası silinmiş bir kitle oluşturmak isteniyor gibi.   Bu olaylardan Türkiye genelinde olduğu gibi yaşadığımız şehir Burdur da nasibini almış durumda. Sayın Cumhurbaşkanının sosyal medyayı kullanalım arzusu bu olmasa gerek. Sosyal medya, adayların birbirine çamur atma aracı değil, doğru bilgileri paylaşım alanı olması gerekirken, tam tersi durumun yansıması toplumu da germiş durumda.   Bu yerel seçimler ülke gündeminde yeni bir strateji olarak denenirken, sosyal medya kullanımı adayların da etrafındaki yapılanmaları değiştirmiş durumunda. Partilerin yönetimlerinde bulunan siyaset duayenleri ve tecrübeli siyasetçiler dışlanırken, yerlerine Facebook ve Twitter’da karşı tarafı küçük düşürecek kontrolsüz genç beyinlerin gündemde olması ve aday etrafında kenetlenmesi, tecrübesinden yararlanacak siyasetçilerin de kıyıda köşede kalmasına sebep olmuş gibi gözükmekte.   Sonuç olarak ülke genelinde olduğu gibi Burdur’da da kim ayağı yere basan projeler üretirse, kim sosyal medyada icraat ve projelerini doğru bir şekilde anlatabilirse ipi göğüslemiş olacak. Yoksa vatandaşın kavga ve didişmelerden bıktığını, bu dönemde hala bu belden aşağı siyasetten medet umanların akıbetinin bir nisan şakasına dönmesi muhtemeldir. Bir sonraki yazımızda buluşmak dileği ile….
Ekleme Tarihi: 20 Mart 2019 - Çarşamba
CEMALETTİN BEKTAŞ

YEREL SEÇİMDE SON DÜZLÜĞE GİRERKEN

Ülke genelinde 31 Mart yerel seçimlerinde liderlerin meydanlarda boy göstermesinden doğal bir şey olamaz. Bu seçimlerde ise tek farklılık Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medyayı kullanalım çağrısına siyasi partilerin uyması, vatandaşın bir nebze olsun rahat etmesi, gürültü ve görsel kirliliğin azalmasına neden oldu. İktidar partisi ve muhalefet sosyal medyayı kullanalım çağrısını siyasi partiler doğru mu anladı? Bu sorgulandığında karşımıza gürültü kirliliğinden ve görsel kirlilikten daha tehlikeli bir sorun çıkarıyor, o da bilgi kirliliği.

 

Önceki seçimlerde ‘Seçim Kondu Gazeteleri’ çıkarken şimdi ‘Seçim Kondu Haber Siteleri’ türemekte. Buna bağlı olarak da Facebook, Twitter gibi sosyal medyada haberin içeriği okunmadan yapılan paylaşımlar türemekte. Sadece görsellerle dikkat çekilmek istenirken binlerce paylaşım toplumda doğrunun ve yanlışın ayırt edilmesini zorlaştırıyor ve engelliyor. Buna da siyasi partiler de çanak tutmakta. Algı operasyonu yapmak isterken, toplumun doğruları öğrenmesinin önü kesilerek, hafızası silinmiş bir kitle oluşturmak isteniyor gibi.

 

Bu olaylardan Türkiye genelinde olduğu gibi yaşadığımız şehir Burdur da nasibini almış durumda. Sayın Cumhurbaşkanının sosyal medyayı kullanalım arzusu bu olmasa gerek. Sosyal medya, adayların birbirine çamur atma aracı değil, doğru bilgileri paylaşım alanı olması gerekirken, tam tersi durumun yansıması toplumu da germiş durumda.

 

Bu yerel seçimler ülke gündeminde yeni bir strateji olarak denenirken, sosyal medya kullanımı adayların da etrafındaki yapılanmaları değiştirmiş durumunda. Partilerin yönetimlerinde bulunan siyaset duayenleri ve tecrübeli siyasetçiler dışlanırken, yerlerine Facebook ve Twitter’da karşı tarafı küçük düşürecek kontrolsüz genç beyinlerin gündemde olması ve aday etrafında kenetlenmesi, tecrübesinden yararlanacak siyasetçilerin de kıyıda köşede kalmasına sebep olmuş gibi gözükmekte.

 

Sonuç olarak ülke genelinde olduğu gibi Burdur’da da kim ayağı yere basan projeler üretirse, kim sosyal medyada icraat ve projelerini doğru bir şekilde anlatabilirse ipi göğüslemiş olacak. Yoksa vatandaşın kavga ve didişmelerden bıktığını, bu dönemde hala bu belden aşağı siyasetten medet umanların akıbetinin bir nisan şakasına dönmesi muhtemeldir.

Bir sonraki yazımızda buluşmak dileği ile….

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bugun15.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.