CEMALETTİN BEKTAŞ
Köşe Yazarı
CEMALETTİN BEKTAŞ
 

GARİP GURABANIN EKMEĞİNE DE GÖZ DİKTİLER

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde girdi maliyetlerinin her vatandaşın hesaplaması kadar doğal bir durum olamaz. Soframızda hiç eksik etmediğimiz ekmeğin hesabını yapması Türkiye yüksek enflasyonla mücadele girdabında boğuşurken bunları düşünmesi siyaset üstü davranış olarak algılanabilir. 15 Ağustos günü bölgenin nabzına vakıf olmak için Burdur’un Batısı olarak adlandırılan Tefenni- Çavdır- Gölhisar- Söğüt beldelerine ziyaret bulundum. Çavdır ilçesinde halk ekmek diye adlandırdığımız Belediye bünyesinde hizmet eden ekmek fırınının önünde 25 /30 kişilik halkın oluşturduğu kuyruğu görünce merak etmiş olmam nedeniyle bendenizde kuyruğa girerek beklemeye başladım. Sıra bana gelene kadar kuyruktaki vatandaşlar ile sohbet etme imkânı da buldum. Dikkatimi çeken bir detay daha ise sürekli sıranın artması vatandaşlar gösterdiği yoğun talep oldu. Sıra bana gelince bayan tezgâhtara günlük kaç ekmek ürettiklerini sorduğumda en az 10 bin demesi, benim tekrardan her zaman burada bu sıra oluyor mu soruma hiç eksik olmuyor ki diye cevap vermesi daha da dikkatimi çeker hale geldi. Söğüt ve Gölhisar’ı ziyaret ettikten sonra geri dönerek tekrar Çavdır halk ekmek fırınının önüne uğradığımda ise yine aynı kalabalığının devam ettiğine şahit oldum. Çavdır Belediye Başkanı Sayın Süleyman Kayacan Halk Ekmek fırını cirosunu ve bilançosunu herkese açık halde paylaşmıştır. Bendeniz bu bilançoya baktığımda bütün giderler kalem kalem yazılırken sadece işletme yerinin belediyeye ait olması sebebiyle kira bedelinin olmadığını gördüm. Kira bedeli haricinde diğer tüm masraflar kalem kalem mevcut idi. Belediye vatandaşına en uygun fiyattan ekmek satıyor olmasına rağmen kazanç sağladığı tüm gider bilançosunda gözükmektedir. Elektrikten, odununa ve dahi personel maaşından sosyal haklarına kadar giderlerin olmasına rağmen 220 gram ekmeği 4 Türk lirasına satması ve bu satıştan kâr etmesi Burdur genelinde 7.5 Türk Lirasına satılan ekmek bazı soruları aklıma getiriyor. Ekmek dağıtım masrafı ve kira bedeli sanırım 3.5 Türk Lirası. Sonuç olarak Belediyelerin halkın menfaatine iş yapması sosyal belediyecilik anlayışına hizmet etmesi gerekmektedir. Vatandaşın şu ekonomik krizde bir ekmeği vardı, üç ekmek giren bir haneden birini el birliği ile alıyoruz. Bunun vebalini kim ödeyecek? Garip gürabanın nafakasına göz dikenler mi yoksa yerel idareciler mi suçlu? Bir sonraki yazımızda buluşmak dileği ile…
Ekleme Tarihi: 17 Ağustos 2023 - Perşembe
CEMALETTİN BEKTAŞ

GARİP GURABANIN EKMEĞİNE DE GÖZ DİKTİLER

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde girdi maliyetlerinin her vatandaşın hesaplaması kadar doğal bir durum olamaz. Soframızda hiç eksik etmediğimiz ekmeğin hesabını yapması Türkiye yüksek enflasyonla mücadele girdabında boğuşurken bunları düşünmesi siyaset üstü davranış olarak algılanabilir.

15 Ağustos günü bölgenin nabzına vakıf olmak için Burdur’un Batısı olarak adlandırılan Tefenni- Çavdır- Gölhisar- Söğüt beldelerine ziyaret bulundum.

Çavdır ilçesinde halk ekmek diye adlandırdığımız Belediye bünyesinde hizmet eden ekmek fırınının önünde 25 /30 kişilik halkın oluşturduğu kuyruğu görünce merak etmiş olmam nedeniyle bendenizde kuyruğa girerek beklemeye başladım. Sıra bana gelene kadar kuyruktaki vatandaşlar ile sohbet etme imkânı da buldum. Dikkatimi çeken bir detay daha ise sürekli sıranın artması vatandaşlar gösterdiği yoğun talep oldu. Sıra bana gelince bayan tezgâhtara günlük kaç ekmek ürettiklerini sorduğumda en az 10 bin demesi, benim tekrardan her zaman burada bu sıra oluyor mu soruma hiç eksik olmuyor ki diye cevap vermesi daha da dikkatimi çeker hale geldi. Söğüt ve Gölhisar’ı ziyaret ettikten sonra geri dönerek tekrar Çavdır halk ekmek fırınının önüne uğradığımda ise yine aynı kalabalığının devam ettiğine şahit oldum.

Çavdır Belediye Başkanı Sayın Süleyman Kayacan Halk Ekmek fırını cirosunu ve bilançosunu herkese açık halde paylaşmıştır. Bendeniz bu bilançoya baktığımda bütün giderler kalem kalem yazılırken sadece işletme yerinin belediyeye ait olması sebebiyle kira bedelinin olmadığını gördüm. Kira bedeli haricinde diğer tüm masraflar kalem kalem mevcut idi. Belediye vatandaşına en uygun fiyattan ekmek satıyor olmasına rağmen kazanç sağladığı tüm gider bilançosunda gözükmektedir. Elektrikten, odununa ve dahi personel maaşından sosyal haklarına kadar giderlerin olmasına rağmen 220 gram ekmeği 4 Türk lirasına satması ve bu satıştan kâr etmesi Burdur genelinde 7.5 Türk Lirasına satılan ekmek bazı soruları aklıma getiriyor. Ekmek dağıtım masrafı ve kira bedeli sanırım 3.5 Türk Lirası.

Sonuç olarak Belediyelerin halkın menfaatine iş yapması sosyal belediyecilik anlayışına hizmet etmesi gerekmektedir. Vatandaşın şu ekonomik krizde bir ekmeği vardı, üç ekmek giren bir haneden birini el birliği ile alıyoruz. Bunun vebalini kim ödeyecek? Garip gürabanın nafakasına göz dikenler mi yoksa yerel idareciler mi suçlu?

Bir sonraki yazımızda buluşmak dileği ile…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bugun15.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Zeki cesur
(17.08.2023 15:43 - #180)
Ekmeyi fiyatını serbes bıraksınlar fiyatı otamatik olarak 5tl düşer sadece firincilari selbes bırakılsın fırıncılar derneği diretiyor selbes piyase herkez idedigine sat de gerisine karışma
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bugun15.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.