CHP ve İYİ Parti tabanı İki farklı siyasi kültürün bir araya gelmesi ülke çıkarları için çok mu zor sorusunun ana temellerinden birini oluşturabilecek bir veri olarak karşımıza çıkmakta.
CHP’nin sosyal demokrat söylemi İYİ Parti’nin tüzüğünde bulunan parti politikaları ile ülke sorunları gibi düşünceleri çok konuda uyuşsa da ‘neden uyuşmaz’ söylemini değerlendirmek gerek…
Türkiye de siyasi partiler yapılanmasında önayak olan çok partili sistemine geçiş sağlayan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün kurduğu bir parti olan CHP, 1950’lerden itibaren neden yüzde 25’ler bandına demir attı, seçmen profili neden muhafazakâr söyleme eğilim gösterdi. Nedenlerinin ise CHP yöneticilerin toplum inanç ve söylemlerinden uzak kalması, kültürel yapısı ile bağdaşamaması, toprak bütünlüğü ve vatan söylemini iyi anlatamayışı, sosyal demokrat ve sosyal demokrasi söylemini özde değil sözde dillendirmesi olarak algılanması, toplumun kabul etmediği elit bir kesimin partisi hüviyetini kazanması olarak da bakılabilir.
CHP’nin 2018’den itibaren bu söylem ve davranışlardan uzak durduğu, toplumu kucaklayıcı söylemler geliştirdiği, gerginlik politikalarından uzaklaşarak toplumu yatıştırıcı politikalar üretmesinin meyvelerini de yerel seçimlerde almış gözükmekte. Bunun da örneği; İstanbul da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da Mansur Yavaş’ın, Antalya’da Muhittin Böcek’in ve Burdur’da da Ali Orkun Ercengiz’in seçim sürecinde toplumu ötekileştiren ve ayrıştırıcı politikalarda uzak durması, ne kadar ağır eleştiriler olursa olsun cevap vermeyip yumuşatıcı söylemlere dem vurması olarak bakılabilir. Aslında bu söylem ve siyasi bakış açısını yıllarca Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in uyguladığı da bir gerçek…
31 Mart yerel seçimlerinden sonra CHP’nin HDP ile yapılan gizli anlaşmasının su yüzüne çıkması HDP eş başkanı Sezai Temelli’nin “bugün Türkiye’nin batısı CHP’nin eline geçti ise bu HDP’nin sayesindedir, bizler CHP ile beraber yöneteceğiz.” söylemi, kandilin emir ve direktiflerinden çıkamayışı CHP’nin siyasi politikalarını da baltalamış gözükmekte. Toplumda CHP, PKK’nın siyasi uzantısı HDP ile birliktelik yapıyor algısını basın toplantılarında ve söylemlerde her ne kadar PKK’ya silah bırakın çağrısı ve kınamaları da toplum tarafından kabul görmemektedir. Seçmen gözünde belirli bir süreçte PKK ve HDP’nin “silahlar sussun artık siyasi çözümle sonuca varırız” söylemleri PKK ve HDP’nin ‘çözüm sürecinde’ verilen imkânı ve zamanı değerlendirememesi demokrasi ve özgürlük söylemleri albenisini kaybetmiş durumda. Toplum ‘artık bunlar özgürlük adalet sloganı altında kan akıtıyor, devleti parçalamak istiyor, bunlar vatan haini’ algısına dönüşmüştür.
Sonuç olarak toplum algısında İYİ Partinin bir proje partisi olarak AK Partiyi yıkmak, MHP’yi yok etmek üzerine kurulduğu algılansa da partileşme döneminde toplumu kucaklayıcı, ekonomik sorunların çözüm kaynağını dillendiren muhafazakâr ve milliyetçi oylara talip olması, milliyetçi oylardan kayda değer bir oy alması, milliyetçi kesimin CHP ile yapılacak bir birlikteliği önceleri Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli karşıtlığı üzerine ses çıkarmasalar da 31 Mart yerel seçimlerinden sonra PKK uzantısı HDP’nin TBMM’de İYİ Parti milletvekillerine “burada bulunuyorsanız HDP sayesindedir.” Denmesi, CHP, HDP ve İYİ Parti’nin yapacakları birlikteliğe İYİ Parti olarak tavanda oluşsa dahi tabanın buluşmayacağı ancak CHP’nin açık seçik bir birliktelik olacaksa PKK’nın uzantısı HDP’ye destek söylemlerinden karşı söyleme geçmesi gerektiği düşünülmekte. Şimdi CHP’nin yapılacak bir erken seçim veya 2023’de yapılacak seçimlerde Türkiye’de kurulacak yeni parti kurma çalışmalarına giren Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun kuracakları partilerin oluşturacakları ittifakın AK Partiden koparacakları oylar ile AK Partiyi devirmek, parlamenter sisteme dönüş hülyaları olsa dahi İYİ Partinin PKK ve HDP ile yan yana gösterilmeleri İYİ Parti tabanını rahatsız etmiş durumda. Ülke genelinde yerelde bu ayrışma olmasa da genel seçimlerde bu ayrışmanın görüneceği de belli olmaya başladı. İYİ Partinin önünde iki seçenek var; ya CHP’yi bu söylemlerinden sosyal demokrat çizgiye getirip PKK ve HDP’den uzak durmasını sağlayacak ya da birliktelikten çekilecek. Yoksa milliyetçi oyların çekilmesi yuvalarına dönmesi İYİ Partinin tabela partisi olarak kalması da bir olasılık. CHP ve İYİ Parti tabanı yerel seçimlerde birliktelik sağlasa da genel seçimlerde bu imkânsız gözükmekte. İYİ Partili yöneticiye bu birliktelik devam edecek mi sorumuza verdiği cevap düşündürücü. “Nasıl devam etsin ki bizler PKK’ya vatan haini diyoruz, adamlar görüşüyor siyasi çözüm istiyor yani PKK’ya güçlenmesi için zaman kazandırmak istiyorlar. Kültürümüz yaşayışımız uyuşmuyor, bu birliktelik sadece AK Partiyi yıkmak içindi.” Tepede anlaşsa da tabanda seçmen gözünde zor görünüyor.
Bir sonraki yazımızda buluşmak dileğiyle…