Dünya, yeniden şekilleniyor. İkinci Dünya savaşından sonra ABD, Komünist tehlikesine karşı çıkmak ya da Rusya’nın yayılmacılık politikasının önüne geçmek için NATO’ya bağlı ülkelerde GLADİO’yu kurdu. GLADİO sayesinde ekonomik ve askeri yönden çok güçlü duruma gelen ABD, müttefiklerini bir arada tutabildi. Bugün, ABD’nin müttefikleri, ABD’yi terk etme noktasına geldi. Çünkü ABD’nin, müttefiklerini bir arada tutabilecek gücü kalmadı hem de ABD, müttefiklerine karşı samimi olmadığını gösterdi. Örnek: PKK, YPG gibi terör örgütlerinden bir kuruş almadan silah yardımı yapıyor, bize para ile silah vermiyor… PKK ve YPG terör örgütleri, NATO’nun üyesi değildir. Türkiye’nin ise NATO’nun en önemli üyesi ve dostu olduğunu zannediyorduk…
ABD, dostlarına düşmanca davranırken, Rusya ve Çin'in başını çektiği yeni ittifak her geçen gün güçleniyor, ABD’de de dostlarını kaybediyor. Bu gidişle ABD’yi, teker teker dostları terk edecek. ABD’nin bu gidişatından, ABD’nin güç kaybettiği anlamını çıkarabiliriz. Her yokuşun bir inişi vardır…
Özellikle Pekin'in ekonomik hamleleri ve Moskova'nın Ortadoğu'daki askeri varlığı, dengeleri alt üst etti. Orta Doğu’da ise Türkiye ve İran'ın ağırlığı da giderek artıyor…
ABD’nin dostlarından Almanya, Güney Kore ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin diplomatik bir dil kullanarak ABD’den uzaklaşmayı çok hafif bir ses ile dile getirdiğini satır aralarından anlamak mümkündür… Türkiye’nin ve Suudi Arabistan’ın Rusya’dan S 400 füzelerini almaları, Kuzey Kore’nin ABD’ye kafa tutması, ABD’nin güç kaybettiğine dair bir işarettir…
İngiltere, Çin'le girdiği ekonomik ilişkinin yanında; Moskova, Pekin, Ankara ve Tahran'ın başını çektiği yeni ittifaka Fransa’da yaklaşmaya çalışıyor. Londra ve Pekin arasında nükleer santral inşası için on milyar dolarlık anlaşma imzalandı.
Londra ve Pekin yakınlaşması 2010'dan itibaren başladı. Çin’in İngiltere’deki yatırımları 60 milyar doları buldu. Bu da şu demektir. Çin, Avrupa genelindeki toplam yatırımın üçte birini İngiltere’ye yapmıştır. Çin’in, İngiltere ile ticaretinin ABD’den dokuz kat daha fazla olduğu iddia edilmektedir.
Çin’in, Batı'daki en iyi ortağın İngiltere olduğu, çok net anlaşılıyor. ABD’nin vetosunu dikkate almayan İngiltere, Mart 2015'te Çin'in, IMF ve Dünya Bankası'na alternatif olarak teklif ettiği Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın kurucularındandır.
İngiltere’nin AB topluluğundan ayrılmasını, ticarette ABD’den uzaklaşmasını çok iyi analiz edersek, ABD’nin hem dünyada hem de özellikle Orta Doğu’da güç kaybettiğini anlayabiliriz. Bu nedenle Orta Doğu’da sırtını ABD’ye yaslayanlar kaybetmeyi de göze almalıdır…
İngiltere’nin rotasını çok iyi takip edersek, gücün, dünyanın neresinde olduğunu görebiliriz…
Hani bir zamanlar Osmanlı için Batı, hasta adam demişti ya işte bugün de Amerika’nın güçlü görünen hasta adam durumuna düştüğünü hep birlikte göreceğiz…
Selam ve saygılarımla…