Değerli Okuyucularım,
Anayasa’nın 18 maddesi değişti. Referanduma gidilecek. Siyasi partiler, sahaya inecek halkı bilgilendirecek…
Anayasa teklifi görüşmesinde hatipler, yeteri kadar bilgi veremediler veya vermediler. Birbirlerine hakaret, tahrik edici cümleler derken kavga…. Meclise yakışmayan hareketler, tasvip edilmeyen görüntüler…
Her siyasi parti kendi yol haritasını çizdi… Meydanlarda neler söyleyecekler veya neler söylemeyecekler konusunda milletvekilleri bilgilendirildi… Meydanlar, Meclise benzemiyor. Halk, siyasilerden doğru konuşmalarını ve net açıklama yapmalarını isteyecek. Halk, hangi siyasinin yalan konuşacağını, hangi siyasinin doğru konuşacağını, hangi siyasinin şovmenlik yapacağını iyi bilir… Meydanlarda demagoji yapmadan açık, net ve somut bilgi veren taraf, referandumu önde götürecektir.
Anayasa teklifi görüşmelerini birinci turdan itibaren internetten Meclis TV’yi canlı olarak izledim. Milletvekillerinin Mecliste yaptığı mesaiyi ben de yaptım. Hakaret içeren cümleleri duydum, sataşmaları, saldırıları, kavgaları, kürsünün işgalini ve kürsünün kırılmasını açık ve net gördüm. Ama yasalara niçin karşıyım, yasaları neden teklif ettik konusuna tatmin edici konuşmaları göremedim... Bu nedenle meydanlar, Meclise benzemeyecek. Meydanlar, inandırıcı ve somut bilgiler isteyecek… Bu vesile ile kafa karıştıran sorulara açıklık getirmeyi ve bazı kavramlar hakkında bilgi vermeyi uygun gördüm…
Padişahlık ve saray kavramları:
Padişahlık ve saray kavramlarında seçim yoktur. Sarayda birkaç bürokrat padişahı seçer. Halk, bürokratların seçmiş olduğu padişaha tabi olur. Halka sormadan veya halka gitmeden saray ve padişah tahakkümü söz konusu olur…
Tarafsızlık ilkesi:
Bir insanın, düşüncelerini söylemekte veya siyasi partiyi desteklemekte tarafsızlığını kaybetmez. Gözlemlerini, somut ve soyut örnekleri, tecrübelerini ve okuduğu makaleleri yanlış veya doğru yorumlar ve karar verirse taraflı olduğunu ortaya koymaz.. Ama söz konusu kişi, yasaları ve kanunları uygulamakta tarafsız olmak mecburiyetindedir. Bir hakem Beşiktaşlıdır ama Beşiktaş - Galatarasay maçını yönetirken taraf olmamak zorundadır. Hakemin Beşiktaşlı olması tarafsız olmasını engellemez. Peygamber efendimiz mensup olduğu dinden yana taraf idi ama yürütmede adaleti sağlardı yani tarafsızdı… Tarafsızlık; hatalı olan baban ise, babanın hatalı olduğunu söyleyebilmektir.
Eyalet sistemi:
Eyalet sistemi, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde kabul görseydi bunun adı başkanlık sistemi olurdu. Unutmayalım başkanlık sisteminde de cumhuriyet ilkeleri esastır.
Feshetmek:
Karşılıklı olarak seçime götürme anlayışını bazıları da karşılıklı feshetmek olarak niteliyor. Abdülhamit birinci meclisi feshetti yani meclisin bütün yetkilerini aldı ve meclisi işlemez hale getirdi, işte bunun adı feshetmektir.
Karşılıklı seçime götürme ise seçim kararı alınır, yeni meclis oluşana kadar eski meclis bütün fonksiyonları ile işlerliğini devam ettirir. Feshetmek ile karşılıklı seçime götürme farklı anlayıştır veya farklı uygulamadır…
Anayasaya teklif edilen yasalar, iki parti tarafından meclise getirildi:
Geçmişte Anayasa konusunda ne yapıldığına bakalım.
- 1. 19 Ekim 2011 tarihinde kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına başlanmış idi...
2. Komisyon çalışmaları siyasi partilerin milletvekili çoğunluğuna değil de eşit sayıda üçer temsilci vererek 12 üyeden oluşturulmuştu...
19 Ekim 2011 tarihinde Uzlaşma komisyonunun Katılım, Veri Toplama ve Değerlendirme Sürecinde;
1. 165 üniversiteye, 78 il barosuna, 60 siyasi partiye, 18 belediye birliğine, 17 kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşuna, 7 yüksek mahkemesine, 7 kamu görevlileri sendikaları üst kuruluşlarına, 6 muhtarlar birliği derneklerine, 4 işçi ve işveren sendikaları üst kuruluşuna, RTÜK’e, Vilayetler Hizmet Birliği ve Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığına e-posta ile görüş istenmiştir.
2. Komisyonun resmi web sitesi üzerindeki görüş bildirme sistemi üzerinden, yeni anayasa konusunda 66015 kişi tarafından görüş bildirilmiş. Komisyonun e-posta adresine ise 1872 kişi veya kuruluş tarafından e-posta yoluyla görüş gönderilmiş.
3. Posta yoluyla Komisyona 1050 kişi veya kuruluştan görüş intikal ettirilmiş. Bu görüşler yaklaşık 18350 sayfada kaleme alınmış.
4. Anayasa Uzlaşma Komisyonuna 104 üniversite, 5 enstitü, 58 vakıf, 102 dernek, 32 platform, 19 diğer STK, 21 kamu kurumu, 21 siyasi parti, 34 meslek örgütü, 30 sendika (çatı kuruluşları dâhil) olmak üzere 426 kurumsal görüş intikal ettirilmiş.
5. Katılım sürecinde Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), HAK-İŞ) Konfederasyonu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye KAMU-SEN, Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN) ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) gibi çatı kuruluşları da ziyaret edilmiş.
6. Yine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince düzenlenen Türkiye Konuşuyor toplantılarına destek veren Komisyon, bu çerçevede 12 ayrı ilde gerçekleştirilen toplantılara iştirak ederek. Toplam 77 toplantı gerçekleştirmiş.
7. Katılım, veri toplama ve değerlendirme aşamasında gerçekleştirilen 77 toplantı da eklendiğinde, sürecin tamamında 327 toplantı yapılmış.
8. Bu çalışmalarda “Temel hak ve özgürlükler” başlığı altındaki maddeler 4 kez, “Yargı” başlığı altındaki maddeler 3 kez, diğer başlıklar altındaki maddeler ise 2 kez müzakere edilmiştir.
9. Komisyon, tüm aşamalar için hedeflendiği süre olan 2012 yılı sonunda, yazım aşamasını dâhi sonuçlandıramamıştır. Sonuç olarak yeni bir anayasanın tümünde uzlaşmanın sağlanamayacağı anlaşıldığından, süreç 2013 yılının sonunda son bulmuştur.
10. Toplantılar ve veriler tasnif edilerek, Anayasa Uzlaşma Komisyonunun havuzuna aktarıldı. Yeni anayasaya dair her kesimin talep ve beklentileri ilk defa bu kadar netlik kazanmıştı.
12 Şubat 2016 Perşembe TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 6 saat süren toplantıda komisyonun adından yol haritasına kadar herhangi bir uzlaşamaya varılamadı…
16 Şubat.2016 Anayasa Uzlaşma Komisyonu 3. toplantısında uzlaşma sağlanamadan milletvekillerinden bazıları masadan kalktı.
Değerli okuyucularım,
Anayasa Uzlaşma Komisyonunun havuzuna aktarılan 18350 sayfada kaleme alınmış veriler ışığında, 18 madde meclise getirildi. Bilgi vermek bizden, takdir sizden… Selam ve saygılar…