Prof. Dr. Kamil GÜNGÖR
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Kamil GÜNGÖR
 

Ahlaksız Dindarlık

İki kelime birbiriyle ne kadar tenakuz değil mi… Dindarlık ve ahlaksızlık… Etrafta onca dinle ilişkili olup da; yalanı, hileyi görünce insanların zihninde böyle bir izlenim oluşuyor doğal olarak… Oysa dinle ilişkili olmak dindar olmakla eş anlamlı değildir. Dine ait olmak hiç değildir. Söz gelimi münafıklık da dinle ilişkilidir ama münafıklığın literatürde ne anlama geldiğini bilen biliyor elbette… Ahlaksız dindar diye bir tanımlama olamaz elbette... Kişi ahlaklı değilse dindar da değildir... Ahlak dinden bir parçadır çünkü… Bu yüzden; ‘dindarlığını Allaha göster, bana insanlığın lazım!’ diyebilmek fevkalade profesyonelce düşünmeyi gerektirir. Ve yine bu yüzden aynı düzeyde düşünemeyen onca insan ağa takılıyor işte… Böyle bir yaklaşım din algısına taammüden zarar verme girişimidir. Allah’ın dinine kimse zarar veremez tabii… Zira din, yani İslam Allah’ın koruması altındadır. Dinin hakikatine zarar gelmez bu yüzden... Tanıtılan şey de din, yani İslam değildir. Bunun bilerek ya da bilmeyerek yapılması netice itibariyle de aynı yere varır. ‘Dindarlığı Allah'a göstermek’ ilk bakışta fevkalade makul bir değerlendirmeymiş gibi gözüküyor değil mi... Oysa ne kadar da sinsi ve bir o kadar seküler... Müslümanlık insanlığı göstermeye yetmiyor (!) öyle ya... Din insan olma ile ilgili hükümleri içermiyor mu acaba... Allah’ın ‘tamamladım’ dediği İslam ‘insanlık’ı hesaba katmamış mı... Bu nasıl bir Allah inancıdır... Takipçiler bu süslü sözlerin künhüne de vakıf olsa keşke... Dinle devlet arasını ayıralı birkaç yüzyıl oldu nitekim… Sosyal hayattan da öyle… Şimdi sıra kişisel hayattan uzaklaştırmakta anlaşılan… Öyle anlaşılıyor ki; tasavvurda 'Allah' olarak canlandırılan şey sadece bir 'tanrı...' Sizin kontrolünüzde olmalı ki ona sınır çiziyorsunuz… İlgili şahsı tanıyanlar aşağıda ne demek istediğimi tahmin edeceklerdir.   İslam ahlakı diye bir şey yok mudur... Allah’ın ahlakıyla ahlaklanmak ne demek mesela… İslam ahlakı yaşandı da eksiklikleri mi görüldü. Yaşanmazsa nasıl yok diyeceksiniz. Dini, hayattan ayrı düşünmek seküler bir düşüncedir ve seküler düşünce de Allah en azından bazı alanlarda kabul etmez. İslam inancı bunu kabul etmez. Hadiseye tersten bakalım bir de… Ahlaklısınız ama dinin ahlak dışındaki kısmı sizin için önemli değil… Bugün böyle tonla insan var. Ve bu insanların çoğu da müslüman değil… Makbul olan bu olmamalı elbette… Diğeri de… İslam bütüncül ve tamamlanmış bir dindir. Ahlak da bu bütünden bir parçadır. Bu yüzden dindar olmak ahlaki davranmayı da içerir. Münafığın dindarı olmaz zira... Bilinç altımıza yerleştirilmek istenen mesaj, dinin hayatın dışında olduğuna dairdir. Din hayatın dışında değil, tam göbeğindedir. Siyasette de ekonomide de bireysel ilişkilerde de... Vesselam. Ramazanınız mübarek olsun...  
Ekleme Tarihi: 04 Nisan 2022 - Pazartesi
Prof. Dr. Kamil GÜNGÖR

Ahlaksız Dindarlık

İki kelime birbiriyle ne kadar tenakuz değil mi… Dindarlık ve ahlaksızlık… Etrafta onca dinle ilişkili olup da; yalanı, hileyi görünce insanların zihninde böyle bir izlenim oluşuyor doğal olarak… Oysa dinle ilişkili olmak dindar olmakla eş anlamlı değildir. Dine ait olmak hiç değildir. Söz gelimi münafıklık da dinle ilişkilidir ama münafıklığın literatürde ne anlama geldiğini bilen biliyor elbette…

Ahlaksız dindar diye bir tanımlama olamaz elbette... Kişi ahlaklı değilse dindar da değildir... Ahlak dinden bir parçadır çünkü… Bu yüzden; ‘dindarlığını Allaha göster, bana insanlığın lazım!’ diyebilmek fevkalade profesyonelce düşünmeyi gerektirir. Ve yine bu yüzden aynı düzeyde düşünemeyen onca insan ağa takılıyor işte…

Böyle bir yaklaşım din algısına taammüden zarar verme girişimidir. Allah’ın dinine kimse zarar veremez tabii… Zira din, yani İslam Allah’ın koruması altındadır. Dinin hakikatine zarar gelmez bu yüzden... Tanıtılan şey de din, yani İslam değildir. Bunun bilerek ya da bilmeyerek yapılması netice itibariyle de aynı yere varır.

‘Dindarlığı Allah'a göstermek’ ilk bakışta fevkalade makul bir değerlendirmeymiş gibi gözüküyor değil mi... Oysa ne kadar da sinsi ve bir o kadar seküler... Müslümanlık insanlığı göstermeye yetmiyor (!) öyle ya... Din insan olma ile ilgili hükümleri içermiyor mu acaba... Allah’ın ‘tamamladım’ dediği İslam ‘insanlık’ı hesaba katmamış mı... Bu nasıl bir Allah inancıdır... Takipçiler bu süslü sözlerin künhüne de vakıf olsa keşke...

Dinle devlet arasını ayıralı birkaç yüzyıl oldu nitekim… Sosyal hayattan da öyle… Şimdi sıra kişisel hayattan uzaklaştırmakta anlaşılan… Öyle anlaşılıyor ki; tasavvurda 'Allah' olarak canlandırılan şey sadece bir 'tanrı...' Sizin kontrolünüzde olmalı ki ona sınır çiziyorsunuz…

İlgili şahsı tanıyanlar aşağıda ne demek istediğimi tahmin edeceklerdir.

 

İslam ahlakı diye bir şey yok mudur... Allah’ın ahlakıyla ahlaklanmak ne demek mesela… İslam ahlakı yaşandı da eksiklikleri mi görüldü. Yaşanmazsa nasıl yok diyeceksiniz. Dini, hayattan ayrı düşünmek seküler bir düşüncedir ve seküler düşünce de Allah en azından bazı alanlarda kabul etmez. İslam inancı bunu kabul etmez.

Hadiseye tersten bakalım bir de… Ahlaklısınız ama dinin ahlak dışındaki kısmı sizin için önemli değil… Bugün böyle tonla insan var. Ve bu insanların çoğu da müslüman değil… Makbul olan bu olmamalı elbette… Diğeri de…

İslam bütüncül ve tamamlanmış bir dindir. Ahlak da bu bütünden bir parçadır. Bu yüzden dindar olmak ahlaki davranmayı da içerir. Münafığın dindarı olmaz zira...

Bilinç altımıza yerleştirilmek istenen mesaj, dinin hayatın dışında olduğuna dairdir. Din hayatın dışında değil, tam göbeğindedir. Siyasette de ekonomide de bireysel ilişkilerde de... Vesselam.

Ramazanınız mübarek olsun...

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bugun15.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.